Weet jij wat autorijden per maand kost?

We maken onderscheid tussen de vaste kosten en de variabele kosten.

Vaste kosten:

 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekering
 • Afschrijving

Variabele kosten:

 • Onderhoud en reparatie
 • Brandstofkosten

Op welke kosten kun je besparen?

 1. De motorrijtuigenbelasting
  Deze wordt vastgesteld aan de hand van het gewicht van de auto. Veel autobezitters rijden een grotere auto dan eigenlijk nodig is. Dat kost meer bij aanschaf, onderhoud en aan de pomp. Voldoet een kleine auto voor dagelijks gebruik, dan kun je voor een vakantie eventueel een grotere auto huren.
 2. De premies voor autoverzekeringen
  Er zijn veel aanbidders voor autoverzekeringen. Zeker bij een WA-verzekering mag je kritisch naar de premie kijken. De dekking is namelijk bij de verzekeraars nagenoeg gelijk, waardoor je voor de goedkoopste autoverzekering kunt kiezen zonder bang te zijn dat je dan minder goed verzekerd bent.
 3. Afschrijvingskosten
  Nieuwe auto’s zijn duurder in gebruik dan tweedehands auto’s. Dat komt door de hoge afschrijvingskosten in het eerste jaar. Na een jaar is een nieuwe auto al zo’n 25% minder waard. De kosten van onderhoud en reparatie worden hoger, maar wegen niet op tegen de lager wordende afschrijvingskosten.
 4. Onderhoudskosten
  Je kunt voor onderhoud naar de dealer. Als je een nieuwe auto hebt gekocht is dat in verband met de garantie een goede optie. Daarna kun je ook een goed universeel garagebedrijf opzoeken. Daar worden dezelfde materialen gebruikt door vakkundige mensen. Als je weinig rijdt, kun je met de garage een individueel onderhoudsprogramma afspreken. Zelf maak ik elk jaar een afspraak voor onderhoud. Naast de APK en olie verversen wordt gedaan wat noodzakelijk is bij de betreffende km stand. Dat geeft mij een veilig gevoel!
 5. Brandstofkosten
  Met een paar simpele controles en ingrepen kun je meerdere procenten besparen op je brandstofkosten:

  • Goedkoper tanken: Tanken langs de snelweg is duurder dan in de bebouwde kom, bij onbemande tankstations is de prijs nog lager
  • Pas je rijstijl aan, beter bekend als het Nieuwe Rijden
  • Zorg voor goed technisch onderhoud
  • Zorg voor een juiste bandenspanning, want dit voorkomt slijtage van de banden en een(te) hoog brandstofverbruik
  • Haal onnodig gewicht uit de autoportierruiten
  • Laat de portierruiten dicht
  • Gebruik zo weinig mogelijk de airco en de achterruitverwarming

Overwegingen bij de aanschaf

Wanneer je overweegt om een auto aan te schaffen of te vervangen, kun je op de website van de ANWB veel informatie vinden. Voor mijzelf is de auto een vervoermiddel en aangezien ik er bijna altijd alleen in zit, heb ik gekozen voor een kleine auto. Ik probeer de korte ritten in mijn woonplaats op de fiets te doen, maar ik moet toegeven dat ik de boodschappen bij voorkeur in één keer met de auto haal in plaats van in twee of drie keer met de fiets. Dat heeft ook met tijd te maken!
Tenslotte wil ik niet onbenoemd laten dat je een groot deel van de kosten terug kunt verdienen met het verhuren van je auto via SnappCar of MyWheels

door op 11 april 2017 in Besparen, Budgetteren, Verzekeringen